18/07/2019 L'Oratge L'Oratge


Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

PROJECTES URBANS

PARC DE LA RAMBLETA (1a FASE)

HISTÒRIA DE L'ENTORN I DESCRIPCIÓ DE LA INTERVENCIÓ

El nom de la Rambleta fa referència a una singularitat geogràfica de la Plana Litoral de València, que encara conserva no solament la seua toponímia, sinó també el seu llit i les terrasses fluvials vinculades al este en l'àmbit territorial del Parc. Esta denominació és, per tant, un anella que ens unix al passat del territori que ens sustenta: l’Horta de València.

 Parc de la Rambleta

El Parc de la Rambleta, amb una extensió total de més de 14 hectàrees, té un equipament d'escala urbana que es concreta en:

  • Creació d'una barrera d'arbratge de fulla perenne, enfront del cementeri, que forma una pantalla de protecció visual.
  • Instal·lacions esportives, d'oci i temps lliure, així com de servicis culturals.
  • Jardí caducifoli.
  • Vegetació mediterrània.
 Parc de la Rambleta

Estes peticions s'incorporen al parc per mitjà de la creació de les següents zones i paisatges:

  • Paisatge de l'Aigua. L'aigua-riu, símbol de la vivificació i emanació del corrent sobre la terra assedegada, està representada en la xarxa de séquies i en la rambla recuperada, que es doten d'un circuit tancat d'aigua neta perquè el seu so i presència siguen constants, alegren el passeig dels visitants i refresquen l'ambient.
  • Jardí de la Rambleta. En este espai es reconstruïx el llit de l'antiga rambla i el bosc de ribera que va ser tan abundant en el nostre paisatge. Boscs que escortaven els corrents d'aigua i s'utilitzaven per als actes comunals: romeries, festes, balls, trobades amoroses, jocs infantils i passatemps de majors. Una fronda atapeïda formada per xops, oms, salzes, carrasques i pins recrea el paisatge original.
  • Jardí mediterrani. Situat al cor del parc, és el lloc de la llum i dels sentits. Hereu de la tradició musulmana i enriquit amb les aportacions botànics dels descobriments dels segles passats i d'èpoques recents, oferix una selecció de plantes les fragàncies, colors i utilitat de les quals van propiciar-ne el cultiu i van fer que foren adoptades per la jardineria valenciana.
  • Jardí pantalla. Als límits del parc amb el cementeri i el crematori, representa un bosc mixt de gran varietat d'arbres perennifolis, triats per la seua fragància –eucaliptus–, rapidesa de creixement –ficus, roures tropicals– o la seua bellesa –magnòlies, palmeres i coníferes. Esta arbreda perenne funciona com a pantalla visual i aromàtica.
  • Palmerar. Esta zona del parc plasma la imatge simbòlica de l'oasi –lloc o ambient de repòs i benestar– en una invitació al descans. Illa de quietud al mig del bullici i fre a la pressa infundada, com a antesala preparatòria a l'ambient de goig i contemplació que ens espera en este jardí de paisatges i paradisos recobrats.

En contacte amb la trama urbana del barri de Sant Marcel·li, se situen les zones de jocs –infantils i petanca– i esports –patinatge, escalada, musculació– que, juntament amb el centre sociocultural, la piscina coberta, el col·legi existent i el camp de futbol, ubicats en el perímetre del parc, configuren un conjunt dotacional que pot satisfer múltiples demandes.

Les edificacions amb protecció urbanística que hi ha a l'interior del parc es condicionaran per a usos culturals: el Molí del Tell, com a Centre de Recepció i Restauració; l'Alqueria d’Almela, com a Centre d'Interpretació i Estudi del Paisatge; i l'Alqueria de Vallbona, com a Centre de Gestió i Manteniment del Parc, on es construirà la biblioteca de barri.

Encastats en el perímetre del parc, una sèrie d'equipaments, alguns ja existents i altres prevists, complementen el Parc de la Rambleta i, amb ell, contribuïxen a configurar un conjunt dotacional complet.

PROJECTES URBANS

PARC DE LA RAMBLETA (1a FASE)


 Parc de la Rambleta


Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI